Go to aakp.no
A PROGRAM IN

Airbus kutter store kostnader med VR

Helikopterprodusenten Airbus Helicopters har i over 10 år brukt Virtual Reality i sitt utviklingsarbeid. GCE Blue Maritime var nylig i Frankrike for å lære mer.

Blue Maritime Cluster
20180223_094344126_iOS.JPG

22. februar reiste en delegasjon fra GCE BLUE Maritime på bedriftsbesøk til Airbus Helicopters i Marignane i Frankrike. Airbus har jobbet med industriell bruk av VR i over 10 år og har 20 VR-senter verden over. Nå øker de takten, og investerer ytterligere i VR-utstyr.

En times arbeid i VR sparte to dagers arbeid med skissering av drivstofflinjene til ett av de nye helikopterne vi jobber med 

Raphaël Paquin, Maintainability & Human Factor Team Leader

Virtual Reality(VR) og Agumented Reality(AR) benyttes i alle stadier i produktutviklingen. Spesielt benytter Airbus VR til forberedende arbeid i designprosessen, samt som en del av design review for å utbedre design. Trening og opplæring er også en viktig del. AR bruker de typisk som et verktøy i montasjearbeidet.

Når Airbus Helicopters utarbeider et nytt design, så tegner de helikopteret i 3D og så bygger de vanligvis en modell i tre og metall.

Bygging av fysiske modeller er kostbart, fra €100 000 til €1 million, og tar veldig lang tid, opptil 6 måneder 

Raphaël Paquin

Virtual prototyping

Hvis de finner ut at designet ikke er helt optimalt så må de endre modellen, noe som krever ytterligere investeringer og forsinkelser. Om de ønsker å sammenligne to modeller så er ikke det mulig, for den første modellen er endret. Denne prosessen er i ferd med å endre seg nå som VR teknologien er blitt så moden. De kan nå benytte 3D modellene direkte og slipper de store kostnadene og ventetiden ved å utarbeide tremodeller.

Airbus Helicopters benytter VR spesielt til arbeid med vedlikehold og ergonomi. De har engasjert en PhD som forsker på hvordan VR kan benyttes til å forbedre design og arbeidsstillinger.

Forskningen viser at det ikke er noe forskjell i opplevelsen når man sammenligner fysiske og virtuelle modeller. 

Fabien Bernard, Ph.D kandidat

GCE BLUE Maritime og Airbus ønsker å samarbeide og utveksle erfaringer ved bruk av virtuell prototyping. En workshop med spesialister fra Airbus er under planlegging. 

Les mer om Airbus sin satsing:

http://www.airbus.com/newsroom...

http://www.airbus.com/newsroom...

airbus.jpg