Go to aakp.no
A PROGRAM IN

Det skjer mye positivt i klynga

Nye kontrakter og internasjonal anerkjennelse

Blue Maritime Cluster
ponant icebreaker.jpg

Isbrytende cruiseskip til 2,7 milliarder

Det jobbes godt i den maritime klyngen på Møre. Ordrebøkene til verftene fylles opp av cruiseskip, ferger, brønnbåter og havvindfartøy. VARD signerte nylig en kjempekontrakt med det franske rederiet Ponant. Skal bygge verden første isbrytende cruiseskip med LNG hybriddrift. Prislapp, utrolige 2,7 milliarder kroner. Et grønt og innovativt prosjekt i verdensklasse. Også de andre verftene har lignende prosjekter på gang. Dette setter uten tvil Norge på det internasjonale cruise-kartet.   

I den oljerelaterte offshoreindustrien er det også lyspunkter og det meldes om noe høyere aktivitet. I 2017 er det blitt levert planer om utbygginger av oljefelt til 125 milliarder kroner på norsk sokkel. Til sammen betyr det 100.000 nye årsverk, ifølge beregningene. Olje- og energiminister Terje Søviknes sa nylig at han regnet med at næringen er ved et vendepunkt, så mye tyder på at 2018 blir et

- Autonome skip kommer 

Fjernstyrte og autonome fartøy er et annet spennende område det vil skje mye fremover. Marin Teknikk i Herøy er involvert i Yara Birkeland-prosjektet, det globale satellittkommunikasjonselskapet Inmarsat har nettopp flyttet inn på Campus Ålesund og Rolls-Royce Marine tar i bruk Googles system for maskinlæring til å overvåke omgivelsene til skip, slik at de på sikt kan bli autonome. Ifølge Rolls-Royce-sjef Mikael Makinen vil autonome skip komme fortere enn folk tror. I København har de allerede testet en autonom slepebåt, snart kommer ferger med autocrossing-systemer.

Les noen utklipp av det som skjer i klyngen akkurat nå

Skal bygge isbrytende cruiseskip til 2,7 milliarder kroner

Ponant Icebreaker

Opptur for Brunvoll

Blå næring skaper stor giv

Imponerende ordretall

Nye oljeprosjekter skaper 100.000 nye årsverk

Rolls-Royce og NMK på prestisjeliste

Maritime Partner fikk napp

Norsk Industri - innspill om klyngepolitikk